Team Longkanker Onderzoek

Wij komen in actie voor onderzoek naar longkanker. Doet u met ons mee?
van totaal € 1.000 (2%)

Wij doen onderzoek naar de effecten van bestraling op het afweersysteem. Het afweersysteem van ons lichaam is in staat om kankercellen te herkennen als lichaamsvreemd en kan daardoor de kankercellen aanvallen en opruimen. Sommige tumoren zijn ‘ongevoelig’ voor het afweersysteem en kunnen voorkomen dat de kankercellen herkend en opgeruimd worden door ons eigen afweersysteem. Behandeling van longkanker met bestraling kan er voor zorgen dat de tumorcellen beter herkend en opgeruimd worden door ons eigen afweersysteem.
Om beter te kunnen begrijpen hoe we ons eigen afweersysteem kunnen inzetten bij de behandeling van longkanker met bestraling, is het belangrijk om eerst te begrijpen welk effect de bestraling heeft op het afweersysteem in patiënten. Dit onderzoeken wij onder andere door specifieke eiwitten op te sporen in zowel de tumor als in het bloed van de patiënt die worden behandeld met bestraling. Ook maken wij in het lab mini-orgaantjes van stukjes weefsel die van de tumor of normaal longweefsel afkomstig zijn. Met deze mini-orgaantjes kunnen wij onderzoeken of de tumor herkend kan worden door het afweersysteem. Wanneer dit niet het geval is, zullen wij verder onderzoeken waarom dit is en hoe we de tumor vervolgens wel gevoelig kunnen maken hiervoor. Nieuwe inzichten brengen ons weer een stap verder in het verbeteren en personaliseren van de behandeling van longkanker patiënten.

Breng deze pagina extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken van deze pagina, dus ook vrienden, familie, collega's, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is, dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.