Samen is het ons gelukt!

van totaal € 100.000 (121%)
Wij hebben samen al 299.654 km afgelegd
Bekijk alle
Hoe werkt het?  Schrijf je in voor €25,-Voor dit bedrag ontvang je een persoonlijke actiepagina en het unieke Five4Five 2021 speldje.Ga jij met ons de uitdaging aan?Klik op dan 'inschrijven' en doorloop de stappen. Er wordt automatisch een actiepagina voor je aangemaakt. Op deze pagina geef je aan hoeveel kilometer je in juni wil gaan sporten én hoeveel geld je gaat proberen op te halen voor het goede doel. Deze pagina kun personaliseren met tekst, foto's en filmpjes en helpt je met het ophalen van donaties!  Start met het maken kilometersFietsen, wandelen, hardlopen of roeien, het maakt niet uit hoe je meedoet, als je maar meedoet! Alleen samen halen we in de maand juni 100.000 kilometer! Koppel je strava account aan je pagina óf voer je kilometers zelf in.  Laat jezelf sponsorenLaat je kilometers écht tellen en laat je sponsoren door vrienden, familie en collega's! We helpen je hier natuurlijk graag bij.
100.000 kilometer voor kankeronderzoek in Limburg

Elke kilometer telt bij Five4Five actie voor Kankeronderzoekfonds Limburg, ook het rondje met de hond

06-05-2021 | 11:25

Artikel door Merel Visscher van dagblad De Limburger foto door Johannes Timmermans

Met een massa op één dag sporten voor het goede doel zit er ook dit jaar niet in. De organisatie van sponsoractie Five4Five heeft dus iets anders bedacht: een hele maand lang kan iedereen in beweging komen. Het doel is met alle deelnemers 100.000 kilometers te maken. Elke kilometer telt, ook het rondje met de hond.

Wandelen, fietsen, zwemmen, rennen, roeien, skaten, golfen: het maakt de organisatie van Five4Five eigenlijk niet zo veel uit hoe mensen in beweging komen voor het Kankeronderzoekfonds Limburg. Als ze maar bewegen. De opzet van deze coronabestendige sponsoractie is dan ook wel een stuk laagdrempeliger dan de klassieke Five4Five, die jaarlijks rond de heuvels van Noorbeek wordt gehouden. Aan deze versie kunnen ook mensen die wat minder sportief en getraind zijn meedoen.

Kilometers
„Ons doel is in de hele maand juni zo veel mogelijk mensen letterlijk in beweging te krijgen”, vertelt Philip van Ballegooie van Five4Five. Iedereen die zich inschrijft, krijgt een eigen actiepagina waarop de kilometers kunnen worden bijgehouden. Dat kan door deze te koppelen aan de app Strava, maar voor wie niet zo technisch aangelegd is, kan het ook handmatig worden bijgehouden. „Wat we willen bereiken is dat iedereen samen 100.000 kilometer beweegt”, zegt hij. „En die 100.000 kilometers moeten 100.000 euro worden, zodat het onderzoek naar kanker kan blijven doorgaan.”

Het Kankeronderzoekfonds Limburg heeft net als veel goede doelen te lijden onder de coronamaatregelen. Van Ballegooie: „Alle evenementen, wandelingen of golftoernooien die ten goede kwamen aan het onderzoekfonds, vielen ineens van de kalender en er kwam niets voor in de plaats. Gelukkig zijn wel veel donateurs gebleven, maar we missen zeker inkomsten.”

Borstkanker
Een van de mensen die alvast zeker meedoet, is oncologisch chirurg Marjolein Smidt van het Maastricht UMC+. Zij maakt deel uit van een van de zes teams die dankzij het fonds diepgravend onderzoek kunnen doen naar de behandeling van kanker. Smidt en haar team doen onderzoek op het gebied van borstkanker. „Nu is het nog zo dat bij vrouwen met borstkanker een operatie nodig is aan de okselklieren om te kunnen vaststellen of de kanker niet is uitgezaaid. Zo’n operatie geeft achteraf best wel wat klachten, terwijl er helemaal niet altijd uitzaaiingen zijn. Vandaar dat wij met een studie kijken of het ook mogelijk is om met een scan te zien of de kanker zich heeft verspreid. Het mooie aan het Kankeronderzoekfonds is dat je als onderzoeker op een lange onderzoekslijn kunt inzetten die op termijn daadwerkelijk impact heeft op de patiënt.”

Duimpjes
Smidt doet zelf aan triatlons, dus zij zal haar kilometers in juni vooral bij elkaar gaan hardlopen of fietsen. „Maar de fietskilometers naar het werk tel ik ook gewoon, net als de wandeling met de hond.” Maar zij en haar team moedigen ook deelnemers aan. „Je kunt je als individuele deelnemer aanmelden voor een bepaald onderzoeksteam. Het leuke daaraan is dat wij je dan gaan volgen en virtuele duimpjes opsteken als je weer wat kilometers hebt afgelegd.” Van Ballegooie: „Het is weliswaar niet de Five4Five waarbij we met z’n allen op een dag bij elkaar komen, maar daar staat tegenover dat je toch allemaal deel uitmaakt van één online community.”

Lees meer | Bekijk alle